OS Memory Yönetimi 32/64 Bit (Kısa Notlar)

32 bit ortamlarda memory yönetiminde her process kendisine ait ihtiyacından fazla memory alanı talep eder, OS (kernel) aşağıda gösterildiği process için al sana der aslında vermemiştir. OS fiziksel memory alanını başka processlerde kullandıracaktır. (RAM and disk (page file)). 2 üzeri 32 eşitti 4 gb. Limitasyonu buda 2 gb. User mode, 2 gb. Kernle mode.

X64 mimarisinde ise durum 64 bit aslında OS tarfından 48 bit çalışmakta 4 bitini başka işler için kullanıyor gün sonunda gerçek memory adresleme için 44 bit kullanıyor oda 16 Terabayte anlamına geliyor. Kullanmayacağım 20 biti adreslemek için kullanmaya kalkarsam performans ilişik problem yaşanabilir. Nasıl ki 32 bitte 4 gb. Lık limitlerimde 2 gb. User mode 2 gb. Kernel mode çalışıyor isem x64 tarafta 8 Tb .kadar user mode 8 Tb. Kadar kernel mode çalışabilmektedir. Hatta performan açısınadn eğer uygulamanın 64 bit ‘liğe itiyacı yok ise uygulamayı 64 bit yerine 32 bit kullanılması tavsiye edilmektedir.

Virtual memory gerçek memory yada page file anlamına gelmeyip bir kavramdır. Virtual Machine Manager OS’in bir mekanizmasıdır ve memory yönetiminde sorumludur. Memory yönetiminde process, kernel ilişkisine dair güzel bir sunum.

Leave a comment